Betaalbare planten voor huis en tuin

Lelies

Lelies zijn een prachtige aanwinst in de tuin met hun statige bloemen. Diverse soorten lelies beschikbaar, ook zeer geschikt als snijbloem en potlelies kunnen ook goed op balkon of terras gehouden worden.

Filteren

Leliebollen zijn ideaal voor bloemstukken binnenshuis

Lelies met snelle levering - krachtig en mooi, geen tuin is compleet zonder minstens één prachtige lelie. Lelies zijn verkrijgbaar in een breed scala aan prachtige kleuren en vormen en vele zijn heerlijk geurend. Leliebollen kunnen worden gekweekt in borders, tussen heesters of in balkonbakken.

Plant de hele zomer een paar verschillende leliesoorten voor verse snijbloemen, Aziatische lelies zijn de eerste lelies van het seizoen die bloeien, gevolgd door Turks Cap-lelies, Aureliaanse lelies en tijgerlelies die halverwege de zomer bloeien en oosterse lelies bloeien aan het einde van zomer. Plant uw leliebollen zodra u ze heeft.

Lelies zijn heel gemakkelijk te kweken, mits ze een goede drainage hebben, wat kiezelstenen op de bodem van potten en gruis aan de grond toevoegen als je lelies in de volle grond plant. Plant de leliebollen met de spitse punt van de bol naar boven gericht op een diepte van ongeveer 3 keer de boldiepte.

Hoe u leliebollen in uw tuin plant

Het is belangrijk om bij het planten rekening te houden met de uiteindelijke hoogte van de lelies; als het een grote variëteit is, hebben ze wellicht een beschutte plek nodig met een goede windbescherming. Ze zullen goed groeien in de meeste grondsoorten, maar drainage is erg belangrijk, als je geen goede drainage hebt, kun je ze het beste op een helling, in een verhoogd bed of in containers planten.

Ze houden van zon tot halfschaduw. Plant uw leliebollen eerst zodra u ze in huis heeft. Verwijder al het onkruid van de plantplek. Bereid het plantgebied voor met een stevige troffel, graaf de grond op tot een diepte van 3 keer de breedte van de bol en plaats ze minimaal 2 keer de breedte van de bol. Plaats de bollen met de wortelvoet naar beneden (kleinste deel naar boven toe) in de grond en druk stevig aan, bedek de bollen met de verwijderde teelaarde en bedek ze met een laagje mulch. Geef na het planten goed water en markeer de plek. Let op de nieuw opkomende stengels en ondersteun ze indien nodig met bamboestokken.

Hoe leliebloembollen in plantenbakken te planten

Gebruik een grote plantenbak, bij voorkeur een pot van circa 20 cm rond. en nog beter. Leg wat steentjes op de bodem voor een betere afvoer. Plant de leliebollen halverwege de pot in een grondmengsel van leem + grof zand + compost. Vullen met de grondmix en stevig aandrukken, voeg wat organische mest toe bovenop de grond en water goed. Zet de plantenbak op een zonnige tot halfschaduwrijke plek. Zodra de scheuten verschijnen, moet je ze wellicht inzetten om wat bescherming tegen de wind te bieden.

Na de bloei kunt u de volledige kluit in de border op een zonnige tot halfschaduwrijke plek planten, zorg ervoor dat het plantgat groot genoeg is om de kluit te kunnen pakken. Ze zullen volgend seizoen opnieuw verschijnen als borderlelies.

Gebruik voor het planten in pot de Aziatische lelievariëteiten en enkele van de oosterse variëteiten, zoals de heer Sam en Muscadet.

Aziatische lelies bloeien op zeer sterke stelen die zelden uitgezet hoeven te worden

Winterharde Aziatische lelies zijn de eerste lelies van het seizoen die bloeien, ze behoren tot het geslacht Lilium van vlezige bollen. Lelies zijn er in een breed scala aan kleuren en maten en zijn geschikt om in tuinen of containers te planten.

Aziatische leliebollen zijn niet kieskeurig over grond, zolang deze maar vrij kan wegvloeien. Plant lelies in groepen voor het beste resultaat. Bescherm uw lelies met een dikke laag mulch om de grond te helpen vocht vast te houden bij droog weer en om de grond koel te houden. Voer de lelies tweewekelijks met mest.

Laat leliestengels op natuurlijke wijze afsterven, dit zal de bol helpen om volgend jaar groter en sterker te worden. Leliebollen moeten om de 3 of 4 jaar worden gerooid en verdeeld.

Aureliaanse lelies produceren prachtige grote trompetvormige bloemen met lange gebogen meeldraden

Hun geur is zo sterk dat 's avonds de hele tuin gevuld zal zijn met hun zoete geur.

Aureliaanse lelies zijn voornamelijk afkomstig van kruising met de oude Lilium Regale, die al vele eeuwen in cultuur is en afkomstig is van de heuvelhellingen van Sichuan, China. De hybriden hebben dezelfde kenmerken als de oude Regale Lily, ze worden hoog (100-125 cm), zijn geurig en volledig winterhard.

Trompetlelie bloembollen zijn geweldig voor de border in combinatie met vaste planten zoals Nepeta als ondergroei.
We leveren veel verschillende leliebloembollen.

Martagon-lelies ook wel bekend als Turkse lelies

Ze zijn afkomstig van de heuvels en hellingen van de Turkse bergen waar ze onder dennenbomen groeien in humusrijke alkalische tot neutraal vochtige grond. Door irrigatieprojecten hebben veel van de Martagon-lelies in het wild hun leefgebied verloren.

Plant de Martagon-lelies op een halfschaduwrijke plek onder bomen of tussen struiken, ze zien er geweldig uit aan de rand van een vijver. We hebben mooie Martagon lelie bloembollen en hybriden in de aanbieding.

Veel andere lelievariëteiten zijn van korte duur, maar deze Martagon-lelies zullen ze niet allemaal overleven. Ze zaaien zichzelf uit en verspreiden zich in de loop van de jaren tot grote tapijten. Eenmaal geplante Martagon-lelies hebben wat tijd nodig om wortels te ontwikkelen, ze houden er niet van om gestoord te worden.

Oriëntaalse leliebollen hebben een fantastische waarde omdat ze jaren meegaan

Oosterse lelies zijn geweldig om in containers of in borders te kweken, ze mengen goed met vaste planten en zijn volledig winterhard, ze zullen volgend jaar gemakkelijk opnieuw groeien.

Oosterse lelies zijn vaak geurig en hun bloemen hebben een mooie vorm met gerande en vaak gevlekte bloembladen. De heerlijke geur van oosterse lelies zal vooral 's avonds uw tuin versterken. Plant oosterse lelies bij uw vaste planten en behandel ze als een vaste plant, aangezien ze in de loop van de seizoenen weer verschijnen.

Oosterse lelies zijn volledig winterhard.

Potlelies zijn ideaal voor een compacte border en pot en kuipen

Deze fijne lelies zijn hybriden die geselecteerd zijn op hun dwerggroei. Ze brengen de schoonheid van leliebloembollen naar alle tuinen en zelfs balkons. De bollen zijn winterhard en kunnen in de volle grond gelaten worden waar ze volgend seizoen weer zullen groeien en tegen bloeien. Ze komen in sterke kleuren en zijn zeer decoratief.

Plant tijgerlelies in je border voor maximale impact

Tijgerlelies of Lilium tigrinum-soorten bloeiden oorspronkelijk met oranjerode, bruin gevlekte en gebogen bloemblaadjes aan de achterkant als een Turkse lelie. De nieuwe Tiger Lilies-soorten zijn echter hybriden met nieuwe kleuren en grotere bloemen. Tijgerlelies zijn een echte toevoeging aan het assortiment, allemaal zeer winterhard met sterke stelen.