Betaalbare planten voor huis en tuin

Fruit

Als je eenmaal een fruitplant hebt gehad, wil je nooit meer anders! Heerlijk vruchten plukken uit je eigen fruitboom. Kweek zelf de meest verse aardbeien en maak jam van de zoetste bessen. Iedereen kan het! Onze fruitbomen zijn met zorg geselecteerd voor een goede oogst opbrengst. Op onze fruitplanten en bomen krijg je 100% groei garantie.

Filteren

Kweek je eigen fruit

Waarom kweek je je eigen fruit niet? Voor elke tuin of balkon is er een fruitboom. Een gezonde en lonende activiteit, leuk voor kinderen om ze ook te zien groeien! Kweek je eigen fruit voor maximale versheid en heerlijke smaak!

Door je eigen fruit te telen, krijg je verse producten rechtstreeks uit je tuin. Veel soorten fruit kunnen in containers worden gekweekt; wat het voordeel heeft dat het draagbaar is voor die ijzige nachten. De container moet onderaan voldoende gaten hebben om het overtollige water af te voeren.

Grote verscheidenheid aan heerlijke fruitplanten

Een van de meest lonende dingen die je in je tuin kunt doen, is het verbouwen van je eigen fruit, en tegenwoordig doet bijna iedereen het, je kunt gewoon zelfgekweekte producten niet verslaan wat betreft smaak en versheid.

Ongeacht de grootte van uw tuin, het is altijd mogelijk om uw favoriete fruit te kweken. We hebben een groot assortiment fruitbomen en planten om u op weg te helpen.

Als buitenruimte een probleem is, hebben we veel minifruitbomen op voorraad, zoals citroenen en sinaasappels die geschikt zijn om op een zonnige vensterbank te kweken. Of je kunt aardbeien in een hangende mand planten.

Zomersnoei voor zacht fruit

Zomersnoei heeft veel voordelen; het helpt om de kleur en kwaliteit van uw planten te verbeteren. Het helpt om krachtige groei onder controle te houden en tegelijkertijd plagen en ziekten te verminderen. Het kan ook riskant zijn, want als u te vroeg snoeit, kan dit resulteren in een verkleining van uw vruchtmaat. Juli tot en met augustus is de betere tijd om in de zomer te snoeien, wanneer het groeiseizoen net is gestopt. Snoei alle zijscheuten die vanaf de hoofdtakken groeien terug tot 5 bladeren.

Druiven kunnen het eerste jaar niet gesnoeid worden en de tweede winter kan het met een derde worden ingekort. Voor druiven geldt, snoei sterke zijscheuten terug tot één knop en hun hoofdstengels met de helft van hun groei. Snijd voor Bramen de stokken tot op de grond zodra ze zijn gestopt met groeien. Aardbeien hoeven niet te worden gesnoeid, maar de uitlopers moeten worden afgesneden om de energie van de plant te sparen, tenzij je nieuwe planten gaat vermeerderen.

Koop fruitplanten online bij TuinFlora

U kunt uw planten snel en eenvoudig kopen bij TuinFlora, uw online tuincentrum. Betaal uw fruitplanten veilig en niet goed geld terug. We hebben een groot assortiment fruitplanten in ons online tuincentrum om uit te kiezen.

Op al onze planten krijg je standaard kweekgarantie, als je niet tevreden bent krijg je nieuwe planten of krijg je je geld terug. U kunt dus met een gerust hart bestellen. We hebben fruitplanten van de beste kwaliteit.

We hebben populair fruit zoals appelbomen, heerlijke aardbeien en bessen. Misschien vind je onze struiken en kamerplanten ook leuk.

Fruit kweken in je eigen tuin of op je balkon

Of je tuin nu groot of klein is, of dat je een complete moestuin wilt vullen, wij hebben voor elke situatie het juiste fruit! Ons assortiment is zeer divers van aardbeienplanten, bessenstruiken en druiven tot appelbomen, kersenbomen, perenbomen en zelfs sinaasappelboompjes en alles wat daar tussen zit.

Naast fruit hebben de meeste fruitbomen in het voorjaar ook nog eens prachtige bloesems, met name de appel- en kersenbomen. In Japan is men helemaal gek van de kersenbloesem (Sakura) maar ook in de Betuwe kan je er van genieten! Helaas is de bloei altijd maar van korte duur (deze staat in Japan dan ook symbool voor de vergankelijkheid van de schoonheid), maar het is wel een zeer indrukwekkend begin van het voorjaar. Vanwege de korte bloeitijd hebben ze in Japan zelfs een voorspelling per plaats, wanneer de Sakura bloei optreed, zodat je je bezoek goed kan timen. In Nederland maken we ons er iets minder druk over.

Sommige soorten appels worden alleen maar gehouden voor de mooie bloesems in het voorjaar en de prachtige kleine sierappeltjes in het najaar, die de hele winter aan de boom blijven zitten. Ook leuk dus, deze zure sierappels.

Soorten Fruit

In principe onderscheiden we de volgende soorten fruit:

  • Besvruchten
  • Pitvruchten
  • Steenvruchten (harde pit)
  • Samengestelde steenvruchten
  • Noten
  • Schijnvruchten

Besvruchten zijn vruchten waarvan de pitjes (=zaden) zich door het gehele vruchtvlees bevinden. Voorbeelden van besvruchten zijn de blauwe bes, druiven, rode bes, witte bes , kiwi en kruisbessen. Deze pitjes zijn meestal klein en proef je niet of nauwelijks, maar toch zijn er van verschillende soorten druiven nu ook pitloze varianten, die je nu veel in de supermarkt tegenkomt.

Pitvruchten zijn vruchten waarvan de pitjes in een centraal klokkenhuis zitten, dit zijn de appels en peren.

Steenvruchten hebben een grote pit in het midden van het vruchtvlees, voorbeelden hiervan zijn de abrikoos, kers, nectarine, perzik en pruim.

Samengestelde steenvruchten zijn kleine individuele steenvruchtjes die zijn samengegroeid in een grotere vrucht zoals de braam en framboos.

Noten zijn eigenlijk steenvruchten waarvan het vruchtvlees verhard is tot een harde, niet eetbare schil. Voorbeelden hiervan zijn onder andere de amandel, hazelnoot, kastanje en walnoot. Deze eet je door de noot te kraken (amandel, hazelnoot, walnoot) of te poffen (kastanje). Vooral in Parijs zijn ze dol op de gepofte kastanje!

Schijnvruchten zijn vruchten die biologisch gezien niet echt vruchten zijn. Echte vruchten ontstaan alleen vanuit het vruchtbeginsel, maar bij schijnvruchten groeien er andere delen van de plant mee om de vrucht te vormen. Bij de aardbei is dit bijvoorbeeld de bloembodem die omhoog groeit en het vruchtvlees vormt waarbij de bevruchte zaadjes aan de buitenkant van het vruchtvlees komen te zitten. Andere voorbeelden van schijnvruchten zijn onder andere de ananas, vijg en rozebottel. Soms is het een grijs gebied, maar daar hoeven wij ons niet druk om te maken, als het maar lekker is!

Zacht en hard fruit

Soms wordt ook gesproken over zacht fruit en hard fruit, maar dat is meer een term die gebruikt wordt in de handel in fruit en slaat op de conditie van het fruit op het moment van verhandelen.

Zacht fruit is zacht op het moment van oogsten zoals bessen, bramen, druiven, frambozen, nectarines, perziken en pruimen. Deze vruchten kunnen meteen worden gegeten.

Hardfruit is nog hard op het moment van oogsten, en rijpt bij de consument (of op weg naar de consument). Voorbeelden hiervan zijn appels, peren en bananen en kiwi's. Hardfruit is goed te transporteren en kan dan ook eenvoudig vanuit verre landen worden geimporteerd. Deze vruchten worden onrijp geplukt en vervoerd en rijpen pas op de fruitschaal bij de consument. Denk aan de bananen uit Zuid Amerika en de Kiwi's uit Nieuw Zeeland, deze worden per schip vervoerd en zijn meerdere weken onderweg.

Voordeel van het kweken van je eigen fruit is dat je deze transport- en bewaarproblemen niet hebt. De lekkerste aardbeien vind je niet in de supermarkt omdat ze te kwetsbaar zijn voor het vervoer en te kort bewaard kunnen worden. Maar vanuit de eigen (groenten-) tuin is dat natuurlijk geen enkel probleem! Gewoon elke dag plukken en gelijk opeten.

Is het kweken van fruit moeilijk?

Het kweken van je eigen fruit is niet moeilijk. Wij hebben bewezen goed fruitdragende soorten in ons assortiment, vrijwel allemaal zelfbestuivend en makkelijk groeiend. Ook als een plant niet zelfbestuivend is, hoef je je geen zorgen te maken, er is in ons dichtbevolkte landje altijd wel een bestuiver in de buurt. Natuurlijk kan een late vorst, net als bij de professionele kweker, een keer roet in het eten gooien en de bloesems van je appelboom bevriezen, maar dat is zeldzaam.

Sommige fruitsoorten zoals bijbvoorbeeld pruimen hebben wel eens een rustjaar waarin ze aanzienlijk minder fruit produceren, maar in zijn algemeenheid zal je bij de juiste voeding, eerder teveel dan te weinig fruit hebben. Vooral bij aardbeienplanten, zowiezo een makkelijke plant, komt het nog wel eens voor dat je opeens met emmers vol aardbeien zit. Toch maar leren hoe je er jam van maakt ;)

Waar plant ik mijn fruit? 

In principe houden alle fruitbomen en struiken van zon en warmte, dus indien mogelijk planten op een zonnige plek, en liefst ook een beetje beschut tegen de wind. Fruit wordt eerder rijp en je hebt ook minder snel schade. Sommige fruitsoorten, zoals citrusbomen, druiven, kiwi's en nectarines het liefst planten tegen een muur op het zuiden, anders loop je kans dat de vruchten niet genoeg rijpen. Appels, peren, kersen en bessenstruiken zijn veel beter bestand tegen ons klimaat, sommige bessenstruiken, zoals de cranberry zijn zelfs uitgesproken winterhard.  

Nectarines en de citrusbomen kan je beter in een pot op je terras houden en in de winter op een lichte, vorstvrije plek laten overwinteren. Niet iedereen heeft een orangerie, dus een plekje in de schuur of bijkeuken is ook een optie. De kleinere citrusboompjes kunnen in de winter ook als een kamerplant worden gehouden op de vensterbank, maar niet in de volle zon, en dan in Mei weer naar buiten.

Veel van ons kleinere patio fruit zoals onze mini appels zijn ook prima geschikt voor in een pot op terras of balkon. Wel is het aan te raden een forse pot te gebruiken want omwaaien leidt al snel tot schade. Ook voor op een balkon geldt het liefst veel zon en in de luwte.

Fruit bemesten

Je fruitbomen en heesters kan je het beste aan het einde van de winter bemesten met koemestkorrels. Deze organische mest wordt langzaam afgebroken door bacteriën in de bodem waardoor de voedingsstoffen gedurende het groeiseizoen vrijkomen. Doordat het bacterieleven in de bodem min of meer tegelijkertijd op gang komt met de sapstromen in de boom krijgt de boom altjd precies genoeg voeding.

Kunstmest kan natuurlijk ook wel maar verrijkt het bodemleven niet en je kan ook snel overdoseren wat kan leiden tot verbranding van de wortels. Dus als je kunstmest wilt gebruiken, dan liever met regelmaat een klein beetje, dan in 1x veel. Voor fruit in een pot zijn ook de speciaal behandelde osmocote tabletten een optie. Dit is kunstmest in de vorm van tabletten, die geleidelijk aan zijn voedingsstoffen vrijgeeft. 1 tablet is genoeg voor 3 maanden bij een middelgrote pot.

Fruit snoeien

Bij het snoeien van fruit moet je onderscheid maken tussen pitfruit, steenfruit en besvruchten. Pitfruit is fruit met kleine pitjes in het midden en steenfruit is fruit met een enkele harde pit zoals de kers, perzik en pruim. 

Pitfruit snoei je in de winter, als de boom in rust is en steenfruit het beste nadat de vruchten zijn geplukt tot eind september. Snoei steenfruit op een warme droge dag zodat de snijwonden snel dicht kunnen groeien. 

Doel van het snoeien is aan de ene kant vormbehoud, maar ook het stimuleren van sterke vruchtvorming. Je hebt liever minder fruit, maar goed fruit, dan een overvloed aan (te) klein fruit. Als je een fruitboom niet snoeit steekt hij meer energie in het groeien dan het vormen van fruit. Meestal hebben we liever een kleinere boom met veel fruit. Ook in de professionele boomgaard waar vroeger vaak grote bomen stonden zie je nu meestal kleinere boompjes, meer opbrengst en makkelijker te plukken en onderhouden.

Ook proberen we een boom licht en luchtig te houden door onderhouds- en verjongingssnoei. Bij te veel takken dicht op elkaar (schurende takken) halen we een deel weg en ook zieke en zwakke takken snoeien we weg. Dit verkleint de kans op schimmels en andere ziektes.

Besvruchten hoef je in principe niet te snoeien, deze kan je snoeien indien de struik echt te groot wordt, maar anders kan je hem beter gewoon zijn gang laten gaan. Als je hem snoeit, doe het dan aan het einde van de winter of in het vroege voorjaar.

Kijk voor specifieke snoei instructies per soort op de individuele pagina's van elke soort.

Fruit kopen? Snel en goedkoop thuis bezorgd door Tuinflora

Fruitbomen en bessenstruiken bestellen doe je snel en eenvoudig bij Tuinflora, je online tuincentrum. Betaal je fruitboom gemakkelijk achteraf en niet goed geld terug. Groot assortiment fruitbomen en bessenstruiken om uit te kiezen. Levering 6 dagen per week, ook op zaterdag en naar het buitenland.