Betaalbare planten voor huis en tuin

Graszaad

Filteren
Tonen als Lijst Foto-tabel

7 producten

Van laag naar hoog sorteren
Tonen als Lijst Foto-tabel

7 producten

Van laag naar hoog sorteren

Onze zaadverpakkingen zijn compleet met gedetailleerde teeltinstructies

De beste tijd om gazons uit zaad te beginnen is in de vroege herfst, wanneer de grond nog warm is van de zomer en er minder concurrentie is van onkruid. Als u de kans mist om in de herfst te zaaien, probeer het dan in het midden van het voorjaar, maar alleen wanneer u het nieuwe gras voldoende water kunt geven. Als de grond eenmaal is voorbereid, kan er snel en gemakkelijk worden gezaaid.

Graaf het gebied ruw om het los te maken en verwijder bestaande planten, vooral overblijvend onkruid. Hark het gebied om een fijn oppervlak te creëren, verwijder grotere stenen, wortels of ander afval als je gaat.

Wij leveren het zelfherstellende gazonzaad, het begint zichzelf te herstellen door zich ongeveer 6 maanden na het ontkiemen te verspreiden. 

Hoe bereidt u een nieuw gazon voor en hoe zaait u een nieuw gazon

Keer de bovengrond om, hark hem goed aan en verwijder eventuele stenen of kluiten.

Bemest de grond met een organische meststof (bv. gedroogde koemest) en hark dit door de bovengrond. Als u een leemachtige grondsoort hebt, verbetert u de bovenkant door wat compost te strooien en dit samen met de meststof door de bovengrond te harken.

Bespuit de bovengrond om hem te bevochtigen. Zaai het graszaad in een dubbel patroon (op en neer, van boven naar beneden, en van links naar rechts). Het is gemakkelijker om het zaad gelijkmatig te verspreiden als u het mengt met wat fijn droog zand (vogelkooizand!). Na het zaaien harkt u het oppervlak heel voorzichtig aan en drukt u vervolgens de bovengrond aan met een stuk boarding, waardoor de zaden in de toplaag worden opgesloten. Zodra het gazon is ontkiemd, geeft u het een zeer lichte bemesting. Maai alleen als het gazon helemaal groen is. Maai voorzichtig met de maaier ingesteld op 2,5 cm.

Verzorg uw gazon

Een goed onderhouden gazon is de spiegel van elke tuinier. Het heeft een goede basis en regelmatige verzorging nodig, maar heeft een hekel aan te veel mest, te veel water en te laag maaien.
Als uw gazon beschadigd raakt, kunt u de slechte plek wegmaaien en vervangen door een minder zichtbare goede plek van ergens anders, en vervolgens wat nieuw graszaad zaaien op de beschadigde plek.

Voor een gezond gazon is het belangrijk een goede drainage en beluchting te hebben. Als uw gazon regelmatig wordt belopen of bespeeld, kan de bodem zeer compact worden, waardoor de wortels niet de nodige zuurstof krijgen om te groeien en voedingsstoffen en water op te nemen. Beluchting breekt het bodemoppervlak door gaten in de aarde te boren. Als uw bodem uit klei bestaat, is het raadzaam twee keer per jaar te beluchten. Bij zanderige grond moet u één keer per jaar beluchten. Om het beluchten te vergemakkelijken, moet u uw gazon een paar dagen voor het beluchten goed natmaken. Beluchten kan met een machine die u bij een tuincentrum kunt huren of u kunt het gewoon met een tuinvork doen (in het gazon steken en met een vork heen en weer bewegen). Na het beluchten kunt u indien nodig kunstmest en extra gazonzaad aanbrengen.

Als u geen chemicaliën in uw tuin wilt gebruiken, kunt u een madeliefje-rooier gebruiken, maar de beste manier om onkruid te doden en uw gazon tegelijkertijd te voeden is door onkruidverdelger en een meststofdressing met elkaar te mengen en dit op uw gazon aan te brengen. Probeer het zo gelijkmatig mogelijk te verdelen. Mos zal blijven terugkomen tenzij het wordt aangepakt. Maak eerst het mos schoon en in uw plaatselijke tuincentrum kunt u een mosverdelger kopen; breng deze aan op nieuwe mosuitbarstingen.

U kunt uw gazon interessanter en mooier maken door er wat bollen in te laten groeien. Dit kunt u het beste doen op stukken ruw gras die u in het voorjaar wilt laten begroeien (zie de categorie 'bollen in het voorjaar in uw gazon laten groeien').

Onkruidverdelgers

Er zijn veel verschillende onkruid- en grasverdelgers die voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Neem dus de tijd om het etiket te lezen of vraag in de winkel waar u het precies voor nodig hebt. Sommige zijn specifiek ontworpen voor tuinen, terwijl andere wellicht meer geschikt zijn voor gazons. Om onkruid te verminderen en te ontmoedigen is het een tip om elke winter een goede hoeveelheid mulch rond uw planten aan te brengen.

Als u een niet-selectieve breedbladige onkruidverdelger gebruikt, zoals Roundup of Finale, worden alle groene planten gedood, inclusief het gras. U moet dus extra voorzichtig zijn en het middel op specifieke plaatsen toepassen en niet overal op de planten, want wat het ook aanraakt, het doodt, dus als u onkruid kunt sproeien zonder dat het op uw favoriete planten terechtkomt.

Bodemwerkende of residuele onkruidverdelgers vergiftigen de bodem, waardoor alle planten in het behandelde gebied worden gedood. Bodem-werkende onkruidverdelgers verminderen de kieming van zaden en veroorzaken fotosynthese (bacteriën) in de bodem. Sommige van deze onkruidverdelgers blijven maanden of zelfs jaren in de bodem aanwezig. Deze soorten onkruidverdelgers zijn het meest geschikt voor gebruik langs paden of tussen verhardingen en niet in de tuin met andere planten.

Systemische onkruidverdelgers worden door het gebladerte opgenomen en vervolgens naar de rest van de plant tot in de wortels overgebracht. Met dit type onkruidverdelger kan het tot twee weken duren voordat de planten volledig zijn uitgeroeid. Deze kunnen ook op specifieke planten worden toegepast zonder schade toe te brengen aan andere planten die in de buurt staan. Aangezien alleen systemische onkruidverdelgers het plantmateriaal aantasten, moet de grond geschikt zijn voor Andere beplantingen.

Er wordt ook gezegd dat citroensap zeer effectief is in het doden van onkruid van alle soorten en dat het zeer snel wordt afgebroken. Net als de producten op basis van azijn zijn ze het meest effectief wanneer ze op warme dagen op droge grond worden gebruikt.

Witte azijn is goed als een aardvriendelijke breedbladige onkruidverdelger. Maar alleen toe te passen op zonnige dagen. Het zuur breekt gemakkelijk af in water, waardoor de pH van de bodem daalt, waardoor het onkruid afsterft, maar binnen 48 uur is de pH weer in de oorspronkelijke staat. Denk eraan dat gewone keukenazijn met slechts 5 procent azijnzuur geen onkruid bestrijdt, maar azijnconcentraten van 20 procent azijnzuur zijn juist zeer effectieve onkruidverdelgers.

Onkruidverdelgers die glyfosaat bevatten - is waarschijnlijk de minste van de kwaden in termen van populaire herbiciden. Glyfosaat, dat onder honderden verschillende merknamen wordt verkocht, wordt verondersteld zeer snel af te breken. Het kan tot 7 dagen na de toepassing duren voordat het onkruid bruin begint te worden, vooral als het om een groot onkruid gaat. Glyfosaat moet worden toegepast als er geen kans is op regen binnen 6 uur na toepassing.

Wat uw keuze ook is, volg altijd de aanwijzingen en pas ze veilig en spaarzaam toe.