Betaalbare planten voor huis en tuin

Lavendel

Lavendel is een gemakkelijke vaste plant afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Deze aromatische lavendelbloemen brengen een heerlijke geur in uw tuin. We hebben de meest populaire soorten zoals Franse lavendel 'Lavandula stoechas' en Engelse lavendel 'munstead, hidcote' in de kleuren paars en blauw. Ze trekken bijen, vlinders en andere bestuivers aan. Ze gedijen van de vroege zomer tot de herfst en kunnen in containers en tuinen worden geplant. Wist je dat lavendel ook ideaal is voor het maken van speelse hagen.

Filteren
Tonen als Lijst Foto-tabel

18 producten

Van laag naar hoog sorteren
Tonen als Lijst Foto-tabel

18 producten

Van laag naar hoog sorteren

Lavendel is een van de meest bruikbare planten voor in je tuin

 Lavendel kan worden gebruikt in de aromatherapie voor ontspanning en zijn helende eigenschappen. De mooie violette bloemaren kunnen worden gedroogd om aromatische arrangementen of potpourri te maken. De meeste mensen groeien lavendel echter gewoon als een heerlijk geurende en bloemrijke tuinplant. Plant lavendel in grote groepen samen voor het beste resultaat.

Franse lavendel of Engelse lavendel?

Lavendelplanten zijn er in verschillende soorten, we hebben de Franse variëteit Stoechas en 2 Engelse variëteiten Munstead en Hidcote altijd op voorraad.

Hoe zorg je voor een lavendelhaag

Lavendel is een goede haag met een hoogte tot 60 cm. Maak een sleuf van 30 cm diep en 20 cm breed, vul deze met een mengsel van potgrond en grof zand. Plant de lavendelplanten met een tussenruimte van 15 cm (7 planten op een meter). Geef lavendel in het vroege voorjaar een mest met organische mestkorrels en in mei en juli een samengestelde meststof.

Belangrijk: zodra de bloemen grijsblauw verkleuren, de bloemstengels naar beneden afknippen tot net onder de eerste rij blad (van boven naar beneden). Hierdoor blijft de groei gezond. Tijdens eind maart - begin april snoei je de hele haag terug tot 2/3 van de hoogte (neem 1/3 af), dit zal de groei van nieuwe bloem scheuten op het hout dat in de zomer van vorig jaar is gekweekt stimuleren. Hierdoor krijgt u meer bloemen op een gezonde, sterke haag die goed gevormd is.

Knip uw Lavendel planten na de bloei terug tot op het blad

In het voorjaar (april ) knipt u terug tot in het blad, zo blijft de plant mooi van vorm. Lavendel planten zijn sterke planten voor een kleurige en geurend accent in je tuin. De soorten Munstead en Hidcote zijn beide veel aangeplante soorten met kleine verschillen in de kleur en hoogte. Belangrijk is dat u uw planten snoeit zowel na de bloei (oude bloemstengels weg halen) als in het vroege voorjaar (snoeit tot in de bovenste bladlaag). Bemest de panten met organische meststof voor een goed resultaat. Plant ze in goed gedraineerde grond. Lavendula heeft veel zon nodig houd daarmee rekening met de stanfplaats

 

Hoeveel zon hebben lavendelplanten nodig?

Lavendelplanten hebben volle zon nodig, minstens 6-8 uur direct zonlicht per dag, om te groeien en bloemen te produceren.

Wat is de beste bodem voor het kweken van lavendelplanten?

Lavendelplanten geven de voorkeur aan goed doorlatende, zanderige of grindachtige bodem met een neutrale pH van 7. Ze verdragen geen zware klei of verzadigde bodems.

Hoe vaak moeten lavendelplanten worden bewaterd?

Lavendelplanten zijn droogte-tolerant en hoeven niet vaak bewaterd te worden. Geef ze een keer per week water of als de bodem droog aanvoelt. Te veel water geven kan leiden tot wortelrot.

Hoe moeten lavendelplanten worden bemest?

Lavendelplanten hebben geen zware bemesting nodig. Een lichte toepassing van een gebalanceerde meststof of een topdressing van goed verteerde mest in het voorjaar is voldoende. Voorkom overbemesting, omdat dit kan leiden tot zwakke, lenige groei.

Wanneer moeten lavendelplanten worden gesnoeid?

Lavendelplanten moeten in de late zomer of vroege herfst worden gesnoeid, nadat de bloemen zijn verbleekt. Snoei de stengels terug tot ongeveer een derde om een bushige groei en nieuwe groei te stimuleren.

Welke plagen en ziekten komen vaak voor bij lavendelplanten?

Lavendelplanten zijn over het algemeen resistent tegen plagen en ziekten, maar kunnen worden beïnvloed door spintmijten, wittevliegen en poederachtig schimmel. Voorkomen van plagen en het handhaven van een goede luchtcirculatie rond de planten kan helpen deze problemen te voorkomen.