Betaalbare planten voor huis en tuin

Dahlia's

Dahlia's zijn een van de meest ondergewaardeerde bollen/knollen. Er zijn veel verschillende soorten zoals cactus dahlia's, decoratieve dahlia's en pompon dahlia's. Er is een enorme variatie in maten en kleuren en ze bloeien allemaal maandenlang. Er is altijd een dahlia die bij jouw smaak past, want we hebben zoveel verschillende dahlia's om uit te kiezen!

Filteren

Oogverblindende Dahlia zijn uitzonderlijk mooi

Dahlia's - Uitstekend zowel in de tuin als als snijbloem!

Dahlia's zijn fantastisch, ze zijn gemakkelijk te kweken en bloeien gedurende een lange periode in de nazomer

Door hun prachtige vormen en kleuren zijn ze uitstekend geschikt voor zowel in de tuin als als snijbloem.

Dahlia-planten komen oorspronkelijk uit Mexico, de Dahlia is zelfs de nationale bloem van Mexico. De eerste Dahlia kwam in 1872 per ongeluk in Nederland terecht. Er worden veel verschillende soorten Dahlia-planten gekweekt als tuinplant.

Bijna alle Dahlia's die momenteel verkrijgbaar zijn, zijn hybriden die zijn afgeleid van wilde soorten. Wij leveren Dahliaknollen van topkwaliteit.

Dahlia's planten en verzorgen

Dahliaknollen worden graag op een zonnige locatie geplant in een lichte, goed doorlatende grond. Je kunt de Dahlia's een kickstart geven door ze in een krat te laten ontkiemen.

Hoe dit te doen; vul de kist met een dikke onderlaag van grof zand en potgrond. Leg de knollen op deze laag en bedek de knollen met hetzelfde mengsel, de oude stam van de knol moet net boven het grondmengsel uitkomen. Houd het bij daglicht vochtig en matig warm (glasplaat boven kist bij daglicht op een zonnige locatie). Wanneer de plant spruiten heeft ontwikkeld met een lengte van 5-8 cm, verwijdert u de glasplaat en laat u deze een paar dagen uitharden. Daarna plant u de knollen in de border. Kleed met organische mest aan op en rond de plant. Op deze manier krijg je een voorsprong van enkele weken omdat je de late nachtvorst kunt verslaan die de geplante knollen in de border zou kunnen belemmeren zonder voor te ontkiemen.

U kunt ook direct in de border planten; geef de planten in vorstgevoelige gebieden op elk moment na april een mulch over de bovenkant zodat ze beschermd zijn. Plant ze zo dat de oude stengel zich net onder het oppervlak bevindt in goed voorbereide, losgemaakte grond. Geef er wat organische mest bovenop.

Houd er rekening mee dat decoratieve- cactus- en bolvormige dahlia's vrij groot kunnen worden, houd hier dus rekening mee bij het planten. Top Mix en Dahlia Nova-variëteiten blijven dwerg, (30-40 cm), en zijn geschikt voor potten en plantenbakken.

Verwijder oude bloemhoofdjes en als de planten langwerpig worden, zal een harde trim de vorm en bloei herstellen. Bemest Dahlia's met een samengestelde meststof begin juni en eind juli. Gebruik een verbinding met 12% stikstof, 10% fosfor en 18% kalium (12-10-18) of iets dergelijks.

Dahlia's in plantenbakken planten

Dahlia's zijn prachtige borderplanten die in elke denkbare vorm en maat verkrijgbaar zijn. Een aantal soorten is ook geweldig om te kweken in grote decoratieve plantenbakken om uw terras of balkon te verfraaien. De volgende variëteiten zijn geweldig voor plantenbakken: Top Mix Dahlia-variëteiten, en enkele van de Anemonen bloeiende Dahlia-soorten en enkele van de dwerggroeiende decoratieve Dahlia-soorten.

Plant ze halverwege de planter in een goed mengsel van potgrond met 1/3 zand voor een betere afvoer. Zet de plantenbak op een zonnige plek en houd deze altijd vochtig. Bemest met wat organische mest bovenop de bodem. Plant ze eind april en begin mei. Verwijder regelmatig oude bloemknoppen om meer bloemen te laten groeien, snoei de plant tijdens het seizoen tot 1/3 terug als ze langwerpig worden.

Ze zijn niet winterhard, dus ze moeten worden gerooid en opgeslagen na de eerste wintervorst. Laat ze volledig uitdrogen, stof overtollige aarde eraf, wikkel ze in krantenpapier en bewaar ze tot de volgende lente op een koele, droge, vorstvrije plaats.

Til knollen op in de winter

In sommige gebieden hebben Dahliaknollen de recente milde winters buiten overleefd, maar het kan geen kwaad om ze elk jaar op te tillen. Hoe het te doen: Graaf de dahliabollen op nadat de eerste nachtvorst het meeste blad heeft gedood.

Snijd met een snoeischaar de dahliastelen tot enkele centimeters boven de grond en composteer de bladeren. Graaf rondom de dahlia-klomp en til de knollen op met een vork, waarbij je goed oplet dat je ze niet beschadigt met de spikes. Schud zoveel mogelijk aarde eraf. Spoel de aarde af en laat de knollen vervolgens ondersteboven drogen.

Plaats de knollen in een doos, pot of bak en bedek ze met droge compost. Bewaar ze op een vorstvrije plaats, zoals in de kas of in een droge schuur of kelder.

Tip: "Als je dahlia's op een warme, beschutte plek in de border staan ​​en je wilt ze niet optillen, voeg dan een dikke laag mulch toe voor extra isolatie in de winter."

Cactus Dahlia's zijn een van de meest populaire soorten Dahlia

Ze hebben dubbele bloemen en gedempte bloembladranden waardoor ze een aantrekkelijk stekelig uiterlijk hebben.

Semi-cactus Dahlia's hebben bredere bloembladen dan cactusbloemige variëteiten, hun bloembladen worden pas halverwege gedempt. Cactus Dahlia's produceren sterke, langdurige bloemen die perfect zijn om te snijden. Plant Dahliaknollen in goed doorlatende grond en in de volle zon voor het beste resultaat.

Decoratieve Dahlia-knollen hebben een langdurige bloei

Decoratieve Dahlia's hebben zeer indrukwekkende volledig dubbele bloemhoofdjes en platte bloembladen. Decoratieve Dahlia's hebben dicht opeengepakte bloemhoofdjes zonder schijf.

Pompon Dahlia's zijn erg populair bij Dahlia-verzamelaars

Pompon Dahlia hebben fascinerende ingewikkeld gevormde bloemen, hun prachtige dubbele bloemen zijn bolvormig met bloembladen die naar achteren gebogen zijn en dicht opeengepakte clusters vormen. Pompon Dahlia worden veel gekweekt voor tentoonstellingsdoeleinden.

Plant Pompon Dahlia voor het beste resultaat op een beschutte plek, de lange stelen moeten wellicht uitgezet worden. Til Pompon Dahlia-knollen net na de eerste vorst op en bewaar ze in de winter op een koele, vorstvrije, droge plaats.

Enkelbloemige Dahlia's hebben vrij kleine bloemen die niet groter zijn dan 10 cm

Enkelbloemige Topmix Dahlia's kunnen het beste in groepen worden geplant voor massa's vrij langhoudende bloemen, ze hebben meestal een enkele rij bloembladen rond een centrale schijf die is samengesteld uit kleine roosjes, hun bloembladen zijn gelijkmatig verdeeld.