Betaalbare planten voor huis en tuin

Iris

Irissen zijn echte makkelijke tuinplanten en zijn ideaal voor in de border, tuin of plantenbak. De mooiste rassen zoals de Ensata, Germanica en Siberica hebben wij direct beschikbaar. Verkrijgbaar in de mooiste bloemkleuren van blauw, geel tot egaal zwart.

Filteren

Irisplanten voor uw tuin

Irissen worden gekweekt vanwege hun unieke en kleurrijke bloemen en weelderig groene rechtopstaande, zwaardvormige bladeren en zullen met een regenboog aan kleuren boven je tuin uittorenen! Wij leveren iriswortelstokken van topkwaliteit.

Met of zonder baard

Baardloze irissen hebben geen haren of kammen op hun val. Siberische irissen, ook wel bekend als Iris sibirica, Iris Louisiana, Iris ensata en Iris Laevigata, zijn allemaal baardloze irissen. Baardirissen hebben baarden van gekleurde haren in het midden van elke herfst. Ze staan ​​ook bekend als Iris germanica. Iris Pumila is ook een bebaarde iris.

Irisvariëteiten

Er zijn veel soorten irissen, ook de grote tuinirissen. Het zijn zeer sterke en gemakkelijke vaste planten, met grote, kleurrijke bloemen, vaak met meerdere tinten op dezelfde bloem. Blauwe en paarsachtige tinten komen het meest voor, maar er zijn kleuren die zich uitstrekken tot geel, oranje, roze, rood, enz. De bloemen ruiken soms aangenaam. Het blad, blauwachtig groen, zwaardvormig, is ook decoratief en neemt deel aan de setting van de tuin buiten de bloeiperiode, die plaatsvindt in mei-juni.

Hoe irisplanten te planten

Irissen worden verkocht als droge bollen, ook wel wortelstokken genoemd. Iris groeit gemakkelijk in gewone grond, zelfs droog en kalksteen, in de volle zon en bij fel licht. Pas op voor bodems die te zwaar en te kleiachtig zijn, in de winter te veel water houden, de bollen kunnen gaan rotten. Het planten gebeurt van september tot mei, waarbij planten in de herfst de voorkeur hebben.

Japanse Iris (ensata)

De Iris ensata is de Japanse iris en heeft niets te maken met onze klassieke tuinirissen. Ze leven in de zon of in de schaduw, op koele tot natte bodems. Er zijn veel cultivars met roze, violette, blauwe, witte bloemen. Iris ensata, vaak gekweekt aan de oevers van poelen en vijvers, kan, net als veel natte planten, in de zomer (met hun voeten) in het water leven.

Irissen zijn prachtige tuinplanten voor de periode tussen het voorjaar en de zomer

Iris planten hebben een belangrijke brugfunctie in kleur en vorm. Ze bloeien op de grens van voorjaar en zomer en zijn met hun statige verschijning een aanwinst voor de tuin.Omdat ze circa 1 meter hoog worden en de bloemen alleen aan de bovenkant verschijnen, kan je ze wat verder naar achter in de border plaatsen.

Irissen worden ook wel zwaardlelies genoemd, vanwege het zwaardvormige blad dat sierlijk rond de bloemstengel staat. Ze groeien het best op een water doorlatende licht kalkhoudende grond en houden van een zonnige standplaats. Ook aan vijverranden doen ze het goed maar laat ze niet in het water staan.